Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/dlaczego-warto-jesc-awokado/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0
Papryczki chili są owocem, którego cechą charakterystyczną jest ostrość. Świeże chili posiadają wyraźną pikanterię i lekką słodycz, suszone natomiast wzbogacone jest lekkim posmakiem dymu.
Ciekawostką jest fakt, że na ostrość oraz właściwy moment odczuwania pikantnego smaku chili, wpływa ilość tłuszczu w potrawie. Tłuszcze pokrywają cząsteczki kapsaicyny – odpowiedzialnej za pikantny smak – opóźniając odczuwanie ostrości.
Obok intensywnego smaku bardzo zaskakującą cechą papryczek chili jest ich wysoka zawartość witaminy C oraz beta karotenu. Dodatkowo w badaniach naukowych udowodniono, iż chili przyspiesza spalanie kalorii, dlatego jest popularne wśród osób które chcą zredukować wagę ciała.
Chili pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt. Stosowane jest do potraw mięsnych, ryb, sosów, warzyw.
My proponujemy sałatkę z krewetkami, polaną sosem z posiekanych, świeżych papryczek chili.
Komentarze