Przepisy: Sałatka z krewetkami

Kolejny rozgrzewający przepis. Tym razem połączenie krewetek z pikantnymi papryczkami chilli.

Papryczki chili są owocem, którego cechą charakterystyczną jest ostrość. Świeże chili posiadają wyraźną pikanterię i lekką słodycz,  suszone natomiast wzbogacone jest lekkim posmakiem dymu.

Ciekawostką jest fakt, że na ostrość oraz właściwy moment odczuwania pikantnego smaku chili, wpływa ilość tłuszczu w potrawie. Tłuszcze pokrywają cząsteczki kapsaicyny – odpowiedzialnej za pikantny smak  – opóźniając odczuwanie ostrości.

Obok intensywnego smaku bardzo zaskakującą cechą papryczek chili jest ich wysoka zawartość witaminy C oraz beta karotenu. Dodatkowo w badaniach naukowych udowodniono, iż chili przyspiesza spalanie kalorii, dlatego jest popularne wśród osób które chcą zredukować wagę ciała.

Chili pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt. Stosowane jest do potraw mięsnych, ryb, sosów, warzyw.

My proponujemy sałatkę z krewetkami, polaną sosem z posiekanych, świeżych papryczek chili.

przepis _ sałatka z krewetkami

Komentarze

Podobne wpisy

0

Szybkie karnawałowe przekąski

Karnawał trwa...Gwarancją udanego karnawałowego przyjęcia jest nie tylko dobra muzyka i doborowe towarzystwo, ale również ciekawe przekąski. Lekkie, smaczne, a co najważniejsze - łatwe w przygotowaniu! Mamy dla Was kilka propozycji które idealnie sprawdzą się w przypadku każdej imprezy :)
0

Wielkanocne dekoracje

Wielkanoc to radosne święto, dlatego warto zadbać w tym czasie nie tylko o pyszne potrawy, ale także o odpowiedni wystrój stołu!
Podpowiemy Wam jak w prosty sposób udekorować świąteczny stół, aby zrobić piorunujące wrażenie na wszystkich Gościach !
0

Zakochaj się w kaszy na jesień…

Polska złota jesień jest idealnym okresem, aby do swojej diety wprowadzić coś nowego. Powoli żegnamy się z obfitością kolorowych i orzeźwiających owoców i warzyw, ustępując miejsca produktom o stonowanych, ciepłych barwach i rozgrzewających właściwościach… Jesień to też czas, kiedy zmienia się technika przygotowania posiłków. Ograniczamy spożycie produktów surowych na rzecz gotowanych. A ponieważ zależy nam zarówno na smaku, ale także na wartościach odżywczych, warto w tym czasie zwrócić uwagę na wciąż niedoceniane KASZE. Według badania zrealizowanego przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku. Kasza spożywana jest średnio 2-3 razy w miesiącu (to bardzo rzadko ! :( )
(C) 2019 Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa. Polityka prywatności. Działania CSR