Przepisy: ciasto imbirowo-marchewkowe

Kolejna edycja kącika kulinarnego na 2017 rok :) Na początek pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem imbiru. W wersji bezglutenowej!

Imbir to bylina pochodząca z Indii, której część jadalną stanowi korzeń.Ma liczne właściwości lecznicze, które doceniamy zwłaszcza zimą oraz w okresie wzmożonych przeziębień. Stosowany jest w kuchni jako przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku. Dostępny jest w wielu postaciach. Najbardziej popularna forma to surowe korzenie, ale na sklepowych półkach znajdziemy również imbir w proszku, marynowany oraz kandyzowany. Każdy z nich charakteryzuje się odmiennymi właściwościami kulinarnymi.

Świeży korzeń jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Suszony i zmielony imbir jest stosowany głównie jako dodatek cukierniczy, do ciast, ciasteczek, konfitur. Marynowany imbir stosowany jest często jako dodatek do sushi, może być jednak z powodzeniem składnikiem sałatek lub przekąsek. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast i puddingów.

U nas zagościł jako dodatek do pysznego ciasta marchewkowego, które podbija już od jakiegoś czasu Wasze serca. Zachęcamy do próby przygotowania go własnoręcznie w domu 🙂

ciasto-marchewkowo-imbirowe-przepis

Komentarze

Podobne wpisy

0

Produkty sezonowe receptą na zdrowie

Przed nami lato… To idealny czas, aby naładować witaminowe akumulatory na resztę roku!

Sposób na to jest prosty – produkty sezonowe!
0

Przepisy: krem z buraka z sezamem

W na chłodne marcowe wieczory polecamy aromatyczny krem z buraka z prażonym sezamem.
0

Pomysłowe ozdoby choinkowe

Nim się obejrzeliśmy, a kolejne Święta depczą nam po piętach... Rok temu staraliśmy się podpowiedzieć Wam, jak w łatwy sposób udekorować Wigilijny stół. Tym razem pod lupę weźmiemy choinkę!
(C) 2019 Agencja Cateringowa Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa. Polityka prywatności