Neurogastronomia – czyli uczta dla zmysłów

Jedzenie było, jest i prawdopodobnie zawsze będzie jedną z najważniejszych czynności życiowych każdego człowieka. To przyczynia się do prowadzenia coraz większej ilości badań, mających na celu szczegółową analizę wszystkich czynników związanych z odżywianiem, zaczynając od badania składu produktów spożywczych, kończąc na czynnikach zewnętrznych, wpływających na ludzkie zmysły podczas jedzenia.

 

Dziedziną nauki, która odnosi się do szeroko pojętych doznań zmysłowych związanych z jedzeniem, jest NEUROGASTRONOMIA. Skupia się ona głównie na tematyce odczuwaniu smaku, w oparciu o zmieniające się czynniki zewnętrzne, takie jak: barwa, dźwięk, temperatura itd. „Neurogastronomia próbuje wyjaśnić w jaki sposób różne substancje zawarte w żywności oddziaływują na nasz mózg, w jaki sposób odczuwanie smaku związane jest z emocjami, wspomnieniami, preferencjami żywnościowymi i aspektami kulturowymi

Jak na razie neurogastronomia ma największe zastosowanie w rozwijającej się kuchni molekularnej, gdzie kucharze bazując na naszych dotychczasowych doświadczeniach związanych z jedzeniem, proponują zaskakujące formy podania oraz nietypowe smaki. Na przykład żółtko jaja, serwowane jako element tatara owocowego, do złudzenia przypomina kształtem i barwą prawdziwe żółtko kurze, ale smakuje jak mango, ponieważ zawiera sok z mango oraz odpowiednio dobrane substancje żelujące. W tak prosty sposób można oszukać nasz mózg i sprawić, że potrawa na długo pozostanie w naszej pamięci. Ciekawe jest jednak to, w jak prosty sposób można zdezorientować nasze zmysły.

Ludzkim odczuwaniem smaku można manipulować również za pomocą koloru. W wyniku doświadczeń zdobywanych od urodzenia łączymy kolor poszczególnych produktów lub potraw z typowymi dla nich cechami (smakiem, zapachem).

Prowadzone zostały badania w wyniku których stwierdzono, że słodycze podawane na jasnych talerzach wydają się być bardziej słodkie, niż te podane na talerzach ciemnych.

Potwierdza to teorię, że wartość estetyczna  potraw odgrywa równie ważną rolę jak samo jedzenie. Sposób prezentacji posiłku, miejsce w którym się znajdujemy oraz elementy wystroju mają wpływ na to w jaki sposób zapamiętamy spożyty posiłek.

W naszej branży bardzo ważne jest to, jakie odczucia towarzyszą serwowanym przez nas posiłkom, dlatego z niecierpliwością czekamy na kolejne doniesienia ze świata nauki, które pozwolą nam w dalszym ciągu udoskonalać nasze usługi. Na razie robimy wszystko co w naszej mocy, aby zachwycać zmysły naszymi potrawami 🙂

Komentarze

Podobne wpisy


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/przepisy-ciasto-marchewkowo-imbirowe/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Przepisy: ciasto imbirowo-marchewkowe

Kolejna edycja kącika kulinarnego na 2017 rok :) Na początek pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem imbiru. W wersji bezglutenowej!

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/przepisy-salatka-krewetkami/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Przepisy: Sałatka z krewetkami

Kolejny rozgrzewający przepis. Tym razem połączenie krewetek z pikantnymi papryczkami chilli.

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/przepisy-deser-chia-truskawkami/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Przepisy: deser chia z truskawkami

Ponieważ wiosna i lato to idealny okres na uzupełnienie niezbędnych witamin za pomocą diety, podrzucamy Wam prosty przepis na pyszny i zdrowy deser z dodatkiem świeżych owoców <3
(C) 2019 Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa. Polityka prywatności. Działania CSR