Nalewki domowe

Jak Polska długa i szeroka tyle różnych przepisów na produkcję domowych alkoholi i nalewek. Są idealnym dodatkiem do gorącej, zimowej herbaty, w pełni naturalne, niezwykle pomocne w czasie przeziębień...

 

Nalewki  to typowo polska specjalność, rzadko kiedy spotykamy je za granicą, a najlepsze przepisy trzymane w wielkiej tajemnicy, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. My jednak chcemy podzielić się z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami  🙂 Mamy nadzieję, że zachęcimy Was w ten sposób, do produkcji domowych przetworów!

Nalewka malinowa

Skład:

– maliny  – 1 kg ( mogą być mrożone)

– spirytus*  – 0,5 l

*Przyrządzając nalewkę owoce możemy zalać zarówno spirytusem jak i wódką, należy jednak pamiętać żeby w obu przypadkach był to alkohol wysokiej jakości. Nalewki otrzymane z wódki mają odrobinę mniejszą moc (ok. 20-25%).

– cukier  – 300 g

– goździki  – 10 sztuk

Przygotowanie:

Maliny mieszamy z cukrem i goździkami. Umieszczamy w szklanych słoikach i przechowujemy w temperaturze pokojowej ok. 2-3 dni.

Kiedy owoce zaczną puszczać soki całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na ok. 3 tygodnie.

Po upływie 3 tygodni zlewamy powstały płyn znad owoców do oddzielnego słoika. Odciskamy również resztki soku z owoców. Próbujemy czy nalewka nie jest zbyt mocna – sytuacja  taka może mieć miejsce głównie w przypadku użycia do produkcji spirytusu (najsmaczniejsza jest gdy ma ok. 33-38%) – jeśli jest taka potrzeba nalewkę możemy rozcieńczyć przez dodatek wódki.

Całość odstawiamy na około miesiąc w ciemne miejsce, aż na dno opadną wszelkie osady. Po tym czasie za pomocą wężyka delikatnie zlewamy klarowny płyn do czystej butelki (najlepiej nieprzezroczystej). Nalewka najlepszy smak osiąga po dłuższym „leżakowaniu”, dlatego warto przygotować kilka butelek i część z nich odstawić w ciemne, chłodne miejsce nawet na ok. rok.

Po tym czasie możemy cieszyć się w pełni wykształconym smakiem i aromatem.

100 % HOME MADE

 

Komentarze

Podobne wpisy


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-content/themes/party/single.php on line 78

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/wybrac-dojrzaly-owoc-2/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Jak wybrać dojrzały owoc?

Egzotyczne owoce na sklepowych półkach już od dawna nas nie zaskakują.

Szerokie możliwości, które stwarza wciąż rozwijający się transport, przekraczają kolejne bariery dostępu do produktów z nawet najodleglejszych zakątków świata.

Kiedy jednak postanowimy wykorzystać sklepowe znalezisko w naszych kulinarnych podbojach, ale nie wiemy, w jaki sposób wybrać odpowiedni owoc, a następnie go przygotować – pojawia się problem.

Postaramy podzielić się z Wami naszą wiedzą i podpowiemy, jak sobie z nim poradzić!

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/przepisy-salatka-krewetkami/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Przepisy: Sałatka z krewetkami

Kolejny rozgrzewający przepis. Tym razem połączenie krewetek z pikantnymi papryczkami chilli.

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/suflet-waniliowy-na-jesienna-oslode/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Suflet waniliowy – na jesienna osłodę

Kiedy za oknem kapryśna jesienna pogoda, warto poprawić sobie humor jakimś smakowitym deserem :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni, podrzucamy wam przepis na pyszny waniliowy suflet.
(C) 2019 Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa. Polityka prywatności. Działania CSR
W związku z pandemią COVID-19, firma otrzymała wsparcie w ramach Tarczy Finansowej PFR