Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/neurogastronomia-uczta-dla-zmyslow/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0
Nalewki to typowo polska specjalność, rzadko kiedy spotykamy je za granicą, a najlepsze przepisy trzymane w wielkiej tajemnicy, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. My jednak chcemy podzielić się z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami 🙂 Mamy nadzieję, że zachęcimy Was w ten sposób, do produkcji domowych przetworów!
Nalewka malinowa
Skład:
– maliny – 1 kg ( mogą być mrożone)
– spirytus* – 0,5 l
*Przyrządzając nalewkę owoce możemy zalać zarówno spirytusem jak i wódką, należy jednak pamiętać żeby w obu przypadkach był to alkohol wysokiej jakości. Nalewki otrzymane z wódki mają odrobinę mniejszą moc (ok. 20-25%).
– cukier – 300 g
– goździki – 10 sztuk
Przygotowanie:
Maliny mieszamy z cukrem i goździkami. Umieszczamy w szklanych słoikach i przechowujemy w temperaturze pokojowej ok. 2-3 dni.
Kiedy owoce zaczną puszczać soki całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na ok. 3 tygodnie.
Po upływie 3 tygodni zlewamy powstały płyn znad owoców do oddzielnego słoika. Odciskamy również resztki soku z owoców. Próbujemy czy nalewka nie jest zbyt mocna – sytuacja taka może mieć miejsce głównie w przypadku użycia do produkcji spirytusu (najsmaczniejsza jest gdy ma ok. 33-38%) – jeśli jest taka potrzeba nalewkę możemy rozcieńczyć przez dodatek wódki.
Całość odstawiamy na około miesiąc w ciemne miejsce, aż na dno opadną wszelkie osady. Po tym czasie za pomocą wężyka delikatnie zlewamy klarowny płyn do czystej butelki (najlepiej nieprzezroczystej). Nalewka najlepszy smak osiąga po dłuższym „leżakowaniu”, dlatego warto przygotować kilka butelek i część z nich odstawić w ciemne, chłodne miejsce nawet na ok. rok.
Po tym czasie możemy cieszyć się w pełni wykształconym smakiem i aromatem.
100 % HOME MADE
Komentarze