Nalewki domowe

Jak Polska długa i szeroka tyle różnych przepisów na produkcję domowych alkoholi i nalewek. Są idealnym dodatkiem do gorącej, zimowej herbaty, w pełni naturalne, niezwykle pomocne w czasie przeziębień...

 

Nalewki  to typowo polska specjalność, rzadko kiedy spotykamy je za granicą, a najlepsze przepisy trzymane w wielkiej tajemnicy, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. My jednak chcemy podzielić się z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami  🙂 Mamy nadzieję, że zachęcimy Was w ten sposób, do produkcji domowych przetworów!

Nalewka malinowa

Skład:

– maliny  – 1 kg ( mogą być mrożone)

– spirytus*  – 0,5 l

*Przyrządzając nalewkę owoce możemy zalać zarówno spirytusem jak i wódką, należy jednak pamiętać żeby w obu przypadkach był to alkohol wysokiej jakości. Nalewki otrzymane z wódki mają odrobinę mniejszą moc (ok. 20-25%).

– cukier  – 300 g

– goździki  – 10 sztuk

Przygotowanie:

Maliny mieszamy z cukrem i goździkami. Umieszczamy w szklanych słoikach i przechowujemy w temperaturze pokojowej ok. 2-3 dni.

Kiedy owoce zaczną puszczać soki całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na ok. 3 tygodnie.

Po upływie 3 tygodni zlewamy powstały płyn znad owoców do oddzielnego słoika. Odciskamy również resztki soku z owoców. Próbujemy czy nalewka nie jest zbyt mocna – sytuacja  taka może mieć miejsce głównie w przypadku użycia do produkcji spirytusu (najsmaczniejsza jest gdy ma ok. 33-38%) – jeśli jest taka potrzeba nalewkę możemy rozcieńczyć przez dodatek wódki.

Całość odstawiamy na około miesiąc w ciemne miejsce, aż na dno opadną wszelkie osady. Po tym czasie za pomocą wężyka delikatnie zlewamy klarowny płyn do czystej butelki (najlepiej nieprzezroczystej). Nalewka najlepszy smak osiąga po dłuższym „leżakowaniu”, dlatego warto przygotować kilka butelek i część z nich odstawić w ciemne, chłodne miejsce nawet na ok. rok.

Po tym czasie możemy cieszyć się w pełni wykształconym smakiem i aromatem.

100 % HOME MADE

 

Komentarze

Podobne wpisy

0

Awokado w diecie – przepis na zdrowie.

Zastanawialiście się kiedyś co jeść, aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych? Niestety nie ma na to prostej reguły. Najważniejsze jest, aby nasze posiłki były zróżnicowane, jak najmniej przetworzone oraz aby uwzględniały produkty dostępne sezonowo. W ten sposób można najłatwiej uniknąć wszelkich niedoborów oraz cieszyć się dobrym zdrowiem.
0

Przepis Szefa Kuchni – Marynowane kurki

Pieprznik jadalny, potocznie kurki, to grzyby często spotykane w polskich lasach. Ich charakterystyczny wygląd sprawia, że trudno je pomylić z innymi gatunkami grzybów, są więc popularnym produktem obecnym na naszych stołach, zwłaszcza w okresie jesiennym.
0

Zakochaj się w kaszy na jesień…

Polska złota jesień jest idealnym okresem, aby do swojej diety wprowadzić coś nowego. Powoli żegnamy się z obfitością kolorowych i orzeźwiających owoców i warzyw, ustępując miejsca produktom o stonowanych, ciepłych barwach i rozgrzewających właściwościach… Jesień to też czas, kiedy zmienia się technika przygotowania posiłków. Ograniczamy spożycie produktów surowych na rzecz gotowanych. A ponieważ zależy nam zarówno na smaku, ale także na wartościach odżywczych, warto w tym czasie zwrócić uwagę na wciąż niedoceniane KASZE. Według badania zrealizowanego przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku. Kasza spożywana jest średnio 2-3 razy w miesiącu (to bardzo rzadko ! :( )
(C) 2019 Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa. Polityka prywatności. Działania CSR