Przyrządzanie potraw na grillu jest proste, jednak wymaga znajomości kilku ważnych zasad:
– Przed każdym grillowaniem należy sprawdzić czystość rusztu, resztki tłuszczu lub potraw pozostawione na ruszcie, w wyniku spalania są bardzo szkodliwe.
– Bezpośrednio na ruszcie można grillować wyłącznie produkty nie wymagające długiej obróbki: głównie warzywa, owoce, ew. pieczywo, jeśli pozwala na to ich struktura.
-Mięsa tłuste najlepiej grillować na aluminiowych tackach, które chronią przed skapującym bezpośrednio do ognia tłuszczem, a co za tym idzie chronią przed powstawaniem szkodliwych związków chemicznych.
– Do grillowania należy używać wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych. Dokładanie do paleniska zadrukowanego papieru, kartonów, lakierowanych deser, drewna drzew iglastych itp. może nie tylko zmieniać smak potraw, ale i powodować powstanie szkodliwych substancji.
– Najlepiej, jeśli warzywa lub mięso przed położeniem na ruszt mają temperaturę pokojową. Przed pieczeniem warto marynować mięso 2-3 godziny, żeby skruszało. Marynatą może być olej z przyprawami, zwłaszcza takimi, które ułatwią trawienie (majeranek, tymianek, czosnek, rozmaryn, bazylia, pietruszka itp.)
Stosując się do tych kilku prostych zasad można cieszyć się pysznymi daniami z grilla.
Jeśli jednak nie jesteście przekonani o tym czy robicie to dobrze, zapraszamy do skorzystania z naszej oferty na kompleksową organizację grilla lub pikników 🙂
Komentarze