Produkty sezonowe

Przed nami lato… To idealny czas, aby naładować witaminowe akumulatory na resztę roku!

Sposób na to jest prosty – produkty sezonowe!

W okresie letnim zmiana diety nie jest trudnym zadaniem. Wysoka temperatura obniża apetyt, zwiększając zapotrzebowanie na produkty mniej kaloryczne i zawierające dużo wody.

Z pomocą przychodzi sezon na świeże warzywa i kolorowe, soczyste owoce.

Pojęcie sezonowości odnosi się do produktów, których okres przydatności do spożycia oraz okres naturalnej dostępności jest stosunkowo krótki. Przy czym są one najbardziej zasobne w składniki odżywcze, budulcowe oraz energetyczne (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Latem dostęp do sezonowych owoców i warzyw jest bardzo łatwy. Uliczne stragany i małe sklepiki wprost uginają się pod bogactwem krajowych produktów. Ważne jest, aby wybierać te od lokalnych dostawców, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacji, bez dodatkowej ingerencji człowieka. Warzywa i owoce importowane, sprzedawane w dużych sieciowych sklepach, ze względu na dłuższy czas transportu oraz niekiedy nieodpowiednie warunki przechowywania mogą tracić wiele cennych składników. Są również dostępne przez cały rok, w przeciwieństwie do sezonowych produktów, będących w sprzedaży jedynie przez kilka miesięcy.

Maj i czerwiec obfituje w zielone warzywa, takie jak szparagi, świeży szpinak, sałata, brokuły. W wiosennym jadłospisie nie powinno wtedy zabraknąć również marchwi, kalafiora, botwiny i rabarbaru. W lipcu i sierpniu w ofercie dominują zwłaszcza owoce: truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, śliwki, morele. To również świetny czas na dania i sałatki z cukinii, kukurydzy, fasolki szparagowej lub pomidorów.

Przy odrobinie wyobraźni z produktów sezonowych można przyrządzić smaczne i zdrowe dania, a duża różnorodność składników niezwykle ubogaca codzienne menu.

Poniżej przedstawiamy schemat, który pomoże Wam w wyborze najlepszych produktów każdego miesiąca

(*zaczerpnięty z: http://produkty-tradycyjne.pl/kalendarz).

kalendarz-sezonowosci

A dla tych, którzy mają ochotę na coś zdrowego, ale nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków polecamy ofertę Agencji Cateringowej Party. Nasze menu tworzone jest w oparciu o sezonowe produkty od lokalnych dostawców, dzięki czemu bez większego wysiłku, nie umknie Wam żaden godny uwagi przysmak 🙂

Komentarze

Podobne wpisy

0

Suflet waniliowy – na jesienna osłodę

Kiedy za oknem kapryśna jesienna pogoda, warto poprawić sobie humor jakimś smakowitym deserem :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni, podrzucamy wam przepis na pyszny waniliowy suflet.
0

Jak wybrać dojrzały owoc?

Egzotyczne owoce na sklepowych półkach już od dawna nas nie zaskakują.

Szerokie możliwości, które stwarza wciąż rozwijający się transport, przekraczają kolejne bariery dostępu do produktów z nawet najodleglejszych zakątków świata.

Kiedy jednak postanowimy wykorzystać sklepowe znalezisko w naszych kulinarnych podbojach, ale nie wiemy, w jaki sposób wybrać odpowiedni owoc, a następnie go przygotować – pojawia się problem.

Postaramy podzielić się z Wami naszą wiedzą i podpowiemy, jak sobie z nim poradzić!
0

Wielkanocne dekoracje

Wielkanoc to radosne święto, dlatego warto zadbać w tym czasie nie tylko o pyszne potrawy, ale także o odpowiedni wystrój stołu!
Podpowiemy Wam jak w prosty sposób udekorować świąteczny stół, aby zrobić piorunujące wrażenie na wszystkich Gościach !
(C) 2019 Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa. Polityka prywatności. Działania CSR