Produkty sezonowe receptą na zdrowie

Przed nami lato… To idealny czas, aby naładować witaminowe akumulatory na resztę roku!

Sposób na to jest prosty – produkty sezonowe!

W okresie letnim zmiana diety nie jest trudnym zadaniem. Wysoka temperatura obniża apetyt, zwiększając zapotrzebowanie na produkty mniej kaloryczne i zawierające dużo wody.

Z pomocą przychodzi sezon na świeże warzywa i kolorowe, soczyste owoce.

Pojęcie sezonowości odnosi się do produktów, których okres przydatności do spożycia oraz okres naturalnej dostępności jest stosunkowo krótki. Przy czym są one najbardziej zasobne w składniki odżywcze, budulcowe oraz energetyczne (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W lecie dostęp do sezonowych owoców i warzyw jest bardzo łatwy. Uliczne stragany i małe sklepiki wprost uginają się pod bogactwem krajowych produktów. Ważne jest, aby wybierać te od lokalnych dostawców, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacji, bez dodatkowej ingerencji człowieka. Warzywa i owoce importowane, sprzedawane w dużych sieciowych sklepach, ze względu na dłuższy czas transportu oraz niekiedy nieodpowiednie warunki przechowywania mogą tracić wiele cennych składników. Są również dostępne przez cały rok, w przeciwieństwie do sezonowych produktów, będących w sprzedaży jedynie przez kilka miesięcy.

W maju i czerwcu królują zielone warzywa, takie jak szparagi, świeży szpinak, sałata, brokuły. W wiosennym jadłospisie nie powinno wtedy zabraknąć również marchwi, kalafiora, botwiny i rabarbaru. W lipcu i sierpniu w ofercie dominują zwłaszcza owoce: truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, śliwki, morele. To również świetny czas na dania i sałatki z cukinii, kukurydzy, fasolki szparagowej lub pomidorów.

Przy odrobinie wyobraźni z produktów sezonowych można przyrządzić smaczne i zdrowe dania, a duża różnorodność składników niezwykle ubogaca codzienne menu.

Poniżej przedstawiamy schemat, który pomoże Wam w wyborze najlepszych produktów każdego miesiąca

(*zaczerpnięty z: http://produkty-tradycyjne.pl/kalendarz).

kalendarz-sezonowosci

A dla tych, którzy mają ochotę na coś zdrowego, ale nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków polecamy ofertę Agencji Cateringowej Party. Nasze menu tworzone jest w oparciu o sezonowe produkty od lokalnych dostawców, dzięki czemu bez większego wysiłku, nie umknie Wam żaden godny uwagi przysmak 🙂

Komentarze

Podobne wpisy


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/wybrac-dojrzaly-owoc-2/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Jak wybrać dojrzały owoc?

Egzotyczne owoce na sklepowych półkach już od dawna nas nie zaskakują.

Szerokie możliwości, które stwarza wciąż rozwijający się transport, przekraczają kolejne bariery dostępu do produktów z nawet najodleglejszych zakątków świata.

Kiedy jednak postanowimy wykorzystać sklepowe znalezisko w naszych kulinarnych podbojach, ale nie wiemy, w jaki sposób wybrać odpowiedni owoc, a następnie go przygotować – pojawia się problem.

Postaramy podzielić się z Wami naszą wiedzą i podpowiemy, jak sobie z nim poradzić!

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/letnie-grillowanie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Letnie Grillowanie

W okresie letnim nie ma nic lepszego, jak posiłek na świeżym powietrzu.
Największą popularnością cieszy się grillowanie.
Podpowiemy Wam w jaki sposób przygotować smaczne, a zarazem bezpieczne dania z grilla !

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/neurogastronomia-uczta-dla-zmyslow/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Neurogastronomia – czyli uczta dla zmysłów

Jedzenie było, jest i prawdopodobnie zawsze będzie jedną z najważniejszych czynności życiowych każdego człowieka. To przyczynia się do prowadzenia coraz większej ilości badań, mających na celu szczegółową analizę wszystkich czynników związanych z odżywianiem, zaczynając od badania składu produktów spożywczych, kończąc na czynnikach zewnętrznych, wpływających na ludzkie zmysły podczas jedzenia.
(C) 2019 Agencja Cateringowa Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa. Polityka prywatności