Produkty sezonowe

Przed nami lato… To idealny czas, aby naładować witaminowe akumulatory na resztę roku!

Sposób na to jest prosty – produkty sezonowe!

W okresie letnim zmiana diety nie jest trudnym zadaniem. Wysoka temperatura obniża apetyt, zwiększając zapotrzebowanie na produkty mniej kaloryczne i zawierające dużo wody.

Z pomocą przychodzi sezon na świeże warzywa i kolorowe, soczyste owoce.

Pojęcie sezonowości odnosi się do produktów, których okres przydatności do spożycia oraz okres naturalnej dostępności jest stosunkowo krótki. Przy czym są one najbardziej zasobne w składniki odżywcze, budulcowe oraz energetyczne (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Latem dostęp do sezonowych owoców i warzyw jest bardzo łatwy. Uliczne stragany i małe sklepiki wprost uginają się pod bogactwem krajowych produktów. Ważne jest, aby wybierać te od lokalnych dostawców, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacji, bez dodatkowej ingerencji człowieka. Warzywa i owoce importowane, sprzedawane w dużych sieciowych sklepach, ze względu na dłuższy czas transportu oraz niekiedy nieodpowiednie warunki przechowywania mogą tracić wiele cennych składników. Są również dostępne przez cały rok, w przeciwieństwie do sezonowych produktów, będących w sprzedaży jedynie przez kilka miesięcy.

Maj i czerwiec obfituje w zielone warzywa, takie jak szparagi, świeży szpinak, sałata, brokuły. W wiosennym jadłospisie nie powinno wtedy zabraknąć również marchwi, kalafiora, botwiny i rabarbaru. W lipcu i sierpniu w ofercie dominują zwłaszcza owoce: truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, śliwki, morele. To również świetny czas na dania i sałatki z cukinii, kukurydzy, fasolki szparagowej lub pomidorów.

Przy odrobinie wyobraźni z produktów sezonowych można przyrządzić smaczne i zdrowe dania, a duża różnorodność składników niezwykle ubogaca codzienne menu.

Poniżej przedstawiamy schemat, który pomoże Wam w wyborze najlepszych produktów każdego miesiąca

(*zaczerpnięty z: http://produkty-tradycyjne.pl/kalendarz).

kalendarz-sezonowosci

A dla tych, którzy mają ochotę na coś zdrowego, ale nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków polecamy ofertę Agencji Cateringowej Party. Nasze menu tworzone jest w oparciu o sezonowe produkty od lokalnych dostawców, dzięki czemu bez większego wysiłku, nie umknie Wam żaden godny uwagi przysmak 🙂

Komentarze

Podobne wpisy


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-content/themes/party/single.php on line 78

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/letnie-grillowanie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Letnie Grillowanie

W okresie letnim nie ma nic lepszego, jak posiłek na świeżym powietrzu.
Największą popularnością cieszy się grillowanie.
Podpowiemy Wam w jaki sposób przygotować smaczne, a zarazem bezpieczne dania z grilla !

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/sztuka-tworzenia-eventu/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Sztuka tworzenia eventu…

Oprócz informacji związanych z różnymi aspektami jedzenia, mamy zamiar uchylić Wam również rąbka tajemnicy z dziedziny kompleksowej organizacji eventów.
Postaramy się przybliżyć Wam wszystko to, co jest najważniejsze podczas planowania imprez oraz zdradzić, z jakimi przeciwnościami losu musimy zmagać się każdego dnia :)

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/zakochaj-sie-w-kaszy-na-jesien/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0

Zakochaj się w kaszy na jesień…

Polska złota jesień jest idealnym okresem, aby do swojej diety wprowadzić coś nowego. Powoli żegnamy się z obfitością kolorowych i orzeźwiających owoców i warzyw, ustępując miejsca produktom o stonowanych, ciepłych barwach i rozgrzewających właściwościach… Jesień to też czas, kiedy zmienia się technika przygotowania posiłków. Ograniczamy spożycie produktów surowych na rzecz gotowanych. A ponieważ zależy nam zarówno na smaku, ale także na wartościach odżywczych, warto w tym czasie zwrócić uwagę na wciąż niedoceniane KASZE. Według badania zrealizowanego przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku. Kasza spożywana jest średnio 2-3 razy w miesiącu (to bardzo rzadko ! :( )
(C) 2019 Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa. Polityka prywatności. Działania CSR
W związku z pandemią COVID-19, firma otrzymała wsparcie w ramach Tarczy Finansowej PFR