Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?ids=https://www.party.com.pl/dlaczego-warto-jesc-awokado/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /wp-content/themes/party/functions.php on line 78
0
Prawidłowe odżywianie znacząco wpływa na działanie układu odpornościowego. Wchłanianie składników odżywczych odbywa się w jelitach, dlatego szczególne znaczenie ma nie tylko sam pokarm, ale także odpowiednie nawyki żywieniowe.
Założeniem diety na wzmocnienie układu immunologicznego jest dostarczenie witamin niezbędnych do prawidłowego wzrostu oraz utrzymania aktywności komórek odpornościowych. Ich zadanie polega również na wzmocnieniu naczyń krwionośnych, układu nerwowego i naturalnych barier ochronnych: skóry i błon śluzowych. Najważniejsze z punktu widzenia odporności są witaminy: C, A, E, D, B.
Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość tych witamin powinniśmy do swojej diety wprowadzić zwiększoną ilość owoców i warzyw – duże ilości witaminy C znajdziemy w papryce, natce pietruszki, cytrusach, witamina B znajduje się w roślinach strączkowych, orzechach i pestkach, jajach. Witaminy A, D i E są natomiast rozpuszczalne w tłuszczach dlatego największą ich zawartość mają produkty takie jak- oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy, pestki, tłuste ryby.
Ważne jest również uzupełnianie diety w składniki mineralne takie jak selen, cynk i żelazo – tu z pomocą przychodzą orzechy brazylijskie, ciecierzyca, pietruszka, czerwone mięso, buraki.
Dodatkowo zaleca się stosowanie przypraw – zwłaszcza imbiru, kurkumy, czosnku.
W zimie warto wprowadzić do diety zupy oraz koktajle owocowo-warzywne, które stanowią naturalną bombę witaminową i są bardzo proste w przygotowaniu.
Jeśli nie macie czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków, zachęcamy do skorzystania z naszej oferty cateringowej 😉 Znajdziecie w niej nie tylko pyszne posiłki ale również bardzo duży wybór koktajli i smoothie!
Komentarze