Suflet waniliowy – na jesienna osłodę

Kiedy za oknem kapryśna jesienna pogoda, warto poprawić sobie humor jakimś smakowitym deserem :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni, podrzucamy wam przepis na pyszny waniliowy suflet.

 

Choć przygotowanie sufletu nie jest łatwą sprawą, wierzymy w to, że z naszym przepisem wyjdzie pysznie 🙂

Tajemnicą udanego sufletu jest dobrze ubite białko!

Składniki:

(na ok. 4 sztuki)

  • biała czekolada – 150 g
  • mąka pszenna – 30 g
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego – 40 g
  • żółtko jaja – 2 sztuki
  • białko jaja – 4 sztuki
  • masło – 125 g
  • cukier – 25 g

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy masło ( ważne aby nie było zbyt gorące!);
  2. Do masła dodajemy kawałki pokruszonej białej czekolady i mieszamy aż do rozpuszczenia, odstawiamy na bok;
  3. Ubijamy białka jaj z dodatkiem łyżeczki cukru, do uzyskania puszystej piany ( jest to najważniejszy etap przygotowania sufletu, od którego często zależy sukces całego wypieku);
  4. Do rozpuszczonej białej czekolady i masła, dodajemy żółtko jaj, przesianą mąkę pszenną i budyń waniliowy. Całość dokładnie mieszamy;
  5. Dodajemy 1/3 ubitego białka i delikatnie mieszamy, następnie dokładamy resztę piany i ponownie delikatnie mieszamy;
  6.  Przygotowujemy żaroodporne miseczki, w których będziemy serwować suflet. Smarujemy je masłem oraz oprószamy lekko cukrem, aby ciasto nie przywarło do ścianek;
  7.  Masę wykładamy delikatnie do miseczek;
  8. Pieczemy w temperaturze 185 C przez 12 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy pieca!!! W przeciwnym przypadku suflet opadnie;
  9. Po 12 minutach wyjmujemy z pieca, posypujemy cukrem pudrem i serwujemy na stół 🙂 <3

Komentarze

Podobne wpisy

0

Przepisy: Tacos z grillowanymi warzywami

Tym razem przepis w meksykańskim stylu. Grillowane warzywa z chrupiącym kukurydzianym tacosem. Idealna propozycja na kolację lub imprezową przekąskę.
0

Wielkanocne dekoracje

Przed nami Święta Wielkanocne.

Jednym z istotnych elementów każdych Świąt oprócz rodzinnej atmosfery oraz smacznego jedzenia są świąteczne dekoracje.
Co więcej nie trzeba wcale tracić wiele czasu, aby zaskoczyć swoich Gości pięknie zastawionym stołem.

Podpowiemy Wam jak w łatwy i szybki sposób przygotować świąteczne ozdoby...
0

Przepisy: ciasto imbirowo-marchewkowe

Kolejna edycja kącika kulinarnego na 2017 rok :) Na początek pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem imbiru. W wersji bezglutenowej!
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa