Przepis Szefa Kuchni – Marynowane kurki

Pieprznik jadalny, potocznie kurki, to grzyby często spotykane w polskich lasach. Ich charakterystyczny wygląd sprawia, że trudno je pomylić z innymi gatunkami grzybów, są więc popularnym produktem obecnym na naszych stołach, zwłaszcza w okresie jesiennym.

Kurki charakteryzuje delikatny, pieprzny posmak, dzięki czemu potrawy z ich dodatkiem nabierają specyficznego, wyrazistego smaku i aromatu. Możliwości wykorzystania kurek w kuchni są bardzo szerokie. Bardzo chętnie stosujemy więc techniki przedłużania ich trwałości, w taki sposób, abyśmy przez cały rok mogli cieszyć się ich smakiem. Do najczęściej stosowanych technik zaliczamy: mrożenie, marynowanie i solankowanie.

Tym razem zdradzimy Wam sprawdzony przepis naszego Szefa Kuchni, na obłędne marynowane kurki z lekko pikantną nutą, którymi będziemy mogli cieszyć się w samym środku szalejącej zimy.

Oczywiście równie skutecznym sposobem było by wyszukanie odpowiedniego słoiczka na sklepowej półce, jednak masowa produkcja nigdy nie dorówna produktom ręcznie przygotowanym, w które oprócz najlepszych składników, wkładamy zawsze odrobinę serca 🙂 <3

 

Składniki:

  • kurki
  • świeża cebula –pióra
  • ostra papryczka
  • biała gorczyca
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • rozmaryn

 Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu owocowego 5 % (np. ocet jabłkowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  • Kurki obieramy, czyścimy, dokładnie płuczemy. Blanszujemy w gorącej wodzie i szybko chłodzimy- najlepiej wrzucając do miski wypełnionej kostkami lodu.
  • Składniki marynaty umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru
  • Na dno 0,5 l słoika wkładamy 1-2  liście laurowe, 3 ziarenka ziela, 2-3 ziarenka czarnego pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków ostrej papryczki oraz odrobinę cebuli (ok. ¼ całej cebuli).

kurki-przygotowanie

  • Następnie wykładamy przygotowane wcześniej kurki do połowy słoika i dodajemy jeden liść laurowy i ponownie odrobinę cebuli.
  • Dokładamy kurek i na wierzch sypiemy 1,5-2 łyżeczki gorczycy.
  • Całość zalewamy gorącą marynatą i mocno zakręcamy słoik.
  • Do wysokiego garnka ( odrobinę wyższego niż słoik) wkładamy na dno bawełniana ściereczkę – która uchroni słoik przed pęknięciem. Następnie zalewamy garnek do połowy gorącą wodą. Wkładamy słoiki i uzupełniamy aż po samą nakrętkę wrzącą wodą. Całość podgrzewamy przez ok. 10 min.

kurki-pasteryzacja

  • Wyjmujemy słoiki z garnka i przykrywamy suchą ściereczką bawełnianą. Czekamy do ostygnięcia i odstawiamy na półkę na min. 2 tygodnie.
  • Po tym czasie możemy rozkoszować się przepysznym smakiem marynowanych kurek 🙂

 

Komentarze

Podobne wpisy

0

Suflet waniliowy – na jesienna osłodę

Kiedy za oknem kapryśna jesienna pogoda, warto poprawić sobie humor jakimś smakowitym deserem :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni, podrzucamy wam przepis na pyszny waniliowy suflet.
0

Szybkie karnawałowe przekąski

Karnawał trwa...Gwarancją udanego karnawałowego przyjęcia jest nie tylko dobra muzyka i doborowe towarzystwo, ale również ciekawe przekąski. Lekkie, smaczne, a co najważniejsze - łatwe w przygotowaniu! Mamy dla Was kilka propozycji które idealnie sprawdzą się w przypadku każdej imprezy :)
0

Witamy na blogu PARTY

Z myślą o naszych klientach, postanowiliśmy stworzyć bloga, na którym będziemy mogli dzielić się z Wami naszymi spostrzeżeniami i ciekawostkami ze świata cateringu. Znajdziecie tu ciekawe przepisy, porady, będziemy starali się przybliżyć Wam wciąż tajemniczy świat cateringu...
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa