Przepis Szefa Kuchni – Marynowane kurki

Pieprznik jadalny, potocznie kurki, to grzyby często spotykane w polskich lasach. Ich charakterystyczny wygląd sprawia, że trudno je pomylić z innymi gatunkami grzybów, są więc popularnym produktem obecnym na naszych stołach, zwłaszcza w okresie jesiennym.

Kurki charakteryzuje delikatny, pieprzny posmak, dzięki czemu potrawy z ich dodatkiem nabierają specyficznego, wyrazistego smaku i aromatu. Możliwości wykorzystania kurek w kuchni są bardzo szerokie. Bardzo chętnie stosujemy więc techniki przedłużania ich trwałości, w taki sposób, abyśmy przez cały rok mogli cieszyć się ich smakiem. Do najczęściej stosowanych technik zaliczamy: mrożenie, marynowanie i solankowanie.

Tym razem zdradzimy Wam sprawdzony przepis naszego Szefa Kuchni, na obłędne marynowane kurki z lekko pikantną nutą, którymi będziemy mogli cieszyć się w samym środku szalejącej zimy.

Oczywiście równie skutecznym sposobem było by wyszukanie odpowiedniego słoiczka na sklepowej półce, jednak masowa produkcja nigdy nie dorówna produktom ręcznie przygotowanym, w które oprócz najlepszych składników, wkładamy zawsze odrobinę serca 🙂 <3

 

Składniki:

  • kurki
  • świeża cebula –pióra
  • ostra papryczka
  • biała gorczyca
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • rozmaryn

 Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu owocowego 5 % (np. ocet jabłkowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  • Kurki obieramy, czyścimy, dokładnie płuczemy. Blanszujemy w gorącej wodzie i szybko chłodzimy- najlepiej wrzucając do miski wypełnionej kostkami lodu.
  • Składniki marynaty umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru
  • Na dno 0,5 l słoika wkładamy 1-2  liście laurowe, 3 ziarenka ziela, 2-3 ziarenka czarnego pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków ostrej papryczki oraz odrobinę cebuli (ok. ¼ całej cebuli).

kurki-przygotowanie

  • Następnie wykładamy przygotowane wcześniej kurki do połowy słoika i dodajemy jeden liść laurowy i ponownie odrobinę cebuli.
  • Dokładamy kurek i na wierzch sypiemy 1,5-2 łyżeczki gorczycy.
  • Całość zalewamy gorącą marynatą i mocno zakręcamy słoik.
  • Do wysokiego garnka ( odrobinę wyższego niż słoik) wkładamy na dno bawełniana ściereczkę – która uchroni słoik przed pęknięciem. Następnie zalewamy garnek do połowy gorącą wodą. Wkładamy słoiki i uzupełniamy aż po samą nakrętkę wrzącą wodą. Całość podgrzewamy przez ok. 10 min.

kurki-pasteryzacja

  • Wyjmujemy słoiki z garnka i przykrywamy suchą ściereczką bawełnianą. Czekamy do ostygnięcia i odstawiamy na półkę na min. 2 tygodnie.
  • Po tym czasie możemy rozkoszować się przepysznym smakiem marynowanych kurek 🙂

 

Komentarze

Podobne wpisy

0

Szybkie karnawałowe przekąski

Karnawał trwa...Gwarancją udanego karnawałowego przyjęcia jest nie tylko dobra muzyka i doborowe towarzystwo, ale również ciekawe przekąski. Lekkie, smaczne, a co najważniejsze - łatwe w przygotowaniu! Mamy dla Was kilka propozycji które idealnie sprawdzą się w przypadku każdej imprezy :)
0

Suflet waniliowy – na jesienna osłodę

Kiedy za oknem kapryśna jesienna pogoda, warto poprawić sobie humor jakimś smakowitym deserem :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni, podrzucamy wam przepis na pyszny waniliowy suflet.
0

Jak wybrać dojrzały owoc?

Egzotyczne owoce na sklepowych półkach już od dawna nas nie zaskakują.

Szerokie możliwości, które stwarza wciąż rozwijający się transport, przekraczają kolejne bariery dostępu do produktów z nawet najodleglejszych zakątków świata.

Kiedy jednak postanowimy wykorzystać sklepowe znalezisko w naszych kulinarnych podbojach, ale nie wiemy, w jaki sposób wybrać odpowiedni owoc, a następnie go przygotować – pojawia się problem.

Postaramy podzielić się z Wami naszą wiedzą i podpowiemy, jak sobie z nim poradzić!
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa