Pomysłowe ozdoby choinkowe

Nim się obejrzeliśmy, a kolejne Święta depczą nam po piętach... Rok temu staraliśmy się podpowiedzieć Wam, jak w łatwy sposób udekorować Wigilijny stół. Tym razem pod lupę weźmiemy choinkę!

Święta Bożego Narodzenia od dawna  kojarzą się z przystrajaniem gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki dekorowano ozdobami z papieru, orzechami czy cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami, powstały ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić.

A gdyby tak wrócić do jadalnych ozdób?

Po pierwsze nie ma nic lepszego niż ręcznie przygotowywane ozdoby – przy okazji to świetna okazja, aby spędzić czas wspólnie z bliskimi. Jeszcze lepiej jakby dało się je wszystkie zjeść ze smakiem!

Mamy dla Was kilka pomysłów na to, w jaki sposób przygotować ozdoby choinkowe, które po świętach nie będą zalegały na dnie szafy, a przy tym urozmaicą Wigilijny wieczór w odrobinę atrakcji.

  • PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE. Zaczynamy od dość oczywistych ozdób, które mają przy tym największy potencjał dekoracyjny. Nieskończona ilość wzorów, różne kształty. Przy produkcji ozdobnych pierniczków ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Po upieczeniu wystarczy przewlec nitkę i zawiesić na choince.

 

  • MANDARYNKI Z GOŹDZIKAMI. Wbite w owoc goździki stworzą w pomieszczeniu korzenny aromat. Przewiązane wstążką będą alternatywą dla bombek. Jeśli będą jednak zbyt duże, aby zawiesić je na choince, możemy ułożyć je na dekoracyjnym półmisku w okolicach choinki. Świąteczny aromat którym wypełnią pomieszczenie będzie wart fatygi.

 

  • CUKIERKOWY ŁAŃCUCH. Czyli łańcuch kolorowych cukierków, związanych ze sobą wstążką. Oprócz łańcuszków możemy przygotować pojedyncze cukierkowe ozdoby. Nie musimy przygotowywać ich sami. Obecnie na rynku można znaleźć gotowe świąteczne propozycje, które oczywiście nie tylko dobrze wyglądają, ale również obłędnie smakują 🙂

 

  • ORZECHOWE OZDOBY. Ozdoby mogą być przygotowane z fistaszków, orzechów włoskich (lub innych, byle by miały skorupkę). Wystarczy pomalować skorupkę jadalnymi barwnikami, przewlec nitkę i gotowe.

 

  • CHIPSY Z JABŁEK. Wysuszone plasterki jabłek, posypane cynamonem. Będą nie tylko pięknie pachnieć ale również fantastycznie smakować.

 

  • BEZOWE PIERŚCIENIE – Łatwe w przygotowaniu – z białek jajka, szczypty soli oraz cukru, upieczone w piekarniku i przewiązane wstążką.

 

  • ŁAŃCUCH Z OBWARZANEK – Dla Wszystkich, którzy nie przepadają za słodyczami mamy również propozycję wytrawną. Ciekawy łańcuch możemy stworzyć z przeplatanych obwarzanek.

 

  • Ponieważ choinka powinna zachwycać każdego. Mamy również podpowiedź dla najbardziej grymaśnych dorosłych. Po obfitej kolacji przydaje się również coś na poprawę trawienia. Dlatego na szczycie choinki (w miejscu niedostępnym dla dzieci) możemy zawiesić ozdobne 50 mililitrowe buteleczki ulubionego alkoholu lub domowej nalewki.

Dzięki naszym podpowiedziom, choinka która najczęściej zawdzięcza zainteresowanie leżącym pod nią prezentom, może stać się Świątecznym przebojem.

Komentarze

Podobne wpisy

0

Zdrowe odżywianie we współczesnych czasach

Na pierwszy ogień ruszymy z tematem dość drażliwym, ale niezwykle ważnym … czyli jak nie zwariować we współczesnym świecie zdrowego odżywiania…
0

Produkty sezonowe receptą na zdrowie

Przed nami lato… To idealny czas, aby naładować witaminowe akumulatory na resztę roku!

Sposób na to jest prosty – produkty sezonowe!
0

Zakochaj się w kaszy na jesień…

Polska złota jesień jest idealnym okresem, aby do swojej diety wprowadzić coś nowego. Powoli żegnamy się z obfitością kolorowych i orzeźwiających owoców i warzyw, ustępując miejsca produktom o stonowanych, ciepłych barwach i rozgrzewających właściwościach… Jesień to też czas, kiedy zmienia się technika przygotowania posiłków. Ograniczamy spożycie produktów surowych na rzecz gotowanych. A ponieważ zależy nam zarówno na smaku, ale także na wartościach odżywczych, warto w tym czasie zwrócić uwagę na wciąż niedoceniane KASZE. Według badania zrealizowanego przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku. Kasza spożywana jest średnio 2-3 razy w miesiącu (to bardzo rzadko ! :( )
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa