Nalewki domowe

Jak Polska długa i szeroka tyle różnych przepisów na produkcję domowych alkoholi i nalewek. Są idealnym dodatkiem do gorącej, zimowej herbaty, w pełni naturalne, niezwykle pomocne w czasie przeziębień...

 

Nalewki  to typowo polska specjalność, rzadko kiedy spotykamy je za granicą, a najlepsze przepisy trzymane w wielkiej tajemnicy, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. My jednak chcemy podzielić się z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami  🙂 Mamy nadzieję, że zachęcimy Was w ten sposób, do produkcji domowych przetworów!

Nalewka malinowa

Skład:

– maliny  – 1 kg ( mogą być mrożone)

– spirytus*  – 0,5 l

*Przyrządzając nalewkę owoce możemy zalać zarówno spirytusem jak i wódką, należy jednak pamiętać żeby w obu przypadkach był to alkohol wysokiej jakości. Nalewki otrzymane z wódki mają odrobinę mniejszą moc (ok. 20-25%).

– cukier  – 300 g

– goździki  – 10 sztuk

Przygotowanie:

Maliny mieszamy z cukrem i goździkami. Umieszczamy w szklanych słoikach i przechowujemy w temperaturze pokojowej ok. 2-3 dni.

Kiedy owoce zaczną puszczać soki całość zalewamy spirytusem i odstawiamy na ok. 3 tygodnie.

Po upływie 3 tygodni zlewamy powstały płyn znad owoców do oddzielnego słoika. Odciskamy również resztki soku z owoców. Próbujemy czy nalewka nie jest zbyt mocna – sytuacja  taka może mieć miejsce głównie w przypadku użycia do produkcji spirytusu (najsmaczniejsza jest gdy ma ok. 33-38%) – jeśli jest taka potrzeba nalewkę możemy rozcieńczyć przez dodatek wódki.

Całość odstawiamy na około miesiąc w ciemne miejsce, aż na dno opadną wszelkie osady. Po tym czasie za pomocą wężyka delikatnie zlewamy klarowny płyn do czystej butelki (najlepiej nieprzezroczystej). Nalewka najlepszy smak osiąga po dłuższym „leżakowaniu”, dlatego warto przygotować kilka butelek i część z nich odstawić w ciemne, chłodne miejsce nawet na ok. rok.

Po tym czasie możemy cieszyć się w pełni wykształconym smakiem i aromatem.

100 % HOME MADE

 

Komentarze

Podobne wpisy

0

Przepisy: Grillowany filet z sandacza z trawą cytrynową

W lecie warto wybierać dania lekkostrawne i możliwie jak najbardziej pożywne. W tym okresie świetnym rozwiązaniem są ryby! My polecamy sandacza z trawą cytrynową i pieczonymi ziemniaczkami.
0

„Super Foods” – co to takiego? I dlaczego jest takie super ?

Wiadomo nie od dziś, że odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawowym elementem zdrowego stylu życia. Wykorzystując dostępną wiedzę, można znacznie zminimalizować zagrożenia związane z coraz powszechniej występującymi chorobami cywilizacyjnymi. Zanieczyszczone środowisko połączone z życiem w ciągłym stresie i pośpiechu wymusza na nas poszukiwanie produktów pełnowartościowych, zawierających w niewielkich ilościach jak największą zawartość witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, aminokwasów oraz zmusza nas do dokładniejszego analizowania codziennego jadłospisu.
0

Kącik kulinarny

Nie samym cateringiem człowiek żyje, dlatego specjalnie dla Was,
co miesiąc będzie pojawiał się przepis na jedną z Waszych ulubionych potraw PARTY! :)
Zachęcamy do śledzenia wpisów i eksperymentowania w domowym zaciszu :)
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa