Letnie Grillowanie

W okresie letnim nie ma nic lepszego, jak posiłek na świeżym powietrzu.
Największą popularnością cieszy się grillowanie.
Podpowiemy Wam w jaki sposób przygotować smaczne, a zarazem bezpieczne dania z grilla !

 

Przyrządzanie potraw na grillu jest proste,  jednak wymaga znajomości kilku ważnych zasad:

– Przed każdym grillowaniem należy sprawdzić czystość rusztu, resztki tłuszczu lub potraw pozostawione na ruszcie, w wyniku spalania są bardzo szkodliwe.

– Bezpośrednio na ruszcie można grillować wyłącznie produkty nie wymagające długiej obróbki: głównie warzywa, owoce, ew. pieczywo, jeśli pozwala na to ich struktura.

-Mięsa tłuste najlepiej grillować na aluminiowych tackach, które chronią przed skapującym bezpośrednio do ognia tłuszczem, a co za tym idzie chronią przed powstawaniem szkodliwych związków chemicznych.

– Do grillowania należy używać wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych. Dokładanie do paleniska zadrukowanego papieru, kartonów, lakierowanych deser, drewna drzew iglastych  itp. może nie tylko zmieniać smak potraw, ale i powodować powstanie szkodliwych substancji.

– Najlepiej, jeśli  warzywa lub mięso przed położeniem na ruszt mają temperaturę pokojową. Przed pieczeniem warto marynować mięso 2-3 godziny, żeby skruszało. Marynatą może być olej z przyprawami, zwłaszcza takimi, które ułatwią trawienie (majeranek, tymianek, czosnek, rozmaryn, bazylia, pietruszka itp.)

Stosując się do tych kilku prostych zasad można cieszyć się pysznymi daniami z grilla.

Jeśli jednak nie jesteście przekonani o tym czy robicie to dobrze, zapraszamy do skorzystania z naszej oferty na kompleksową organizację grilla lub pikników 🙂

 

 

 

Komentarze

Podobne wpisy

0

Suflet waniliowy – na jesienna osłodę

Kiedy za oknem kapryśna jesienna pogoda, warto poprawić sobie humor jakimś smakowitym deserem :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni, podrzucamy wam przepis na pyszny waniliowy suflet.
0

Przepis Szefa Kuchni – Marynowane kurki

Pieprznik jadalny, potocznie kurki, to grzyby często spotykane w polskich lasach. Ich charakterystyczny wygląd sprawia, że trudno je pomylić z innymi gatunkami grzybów, są więc popularnym produktem obecnym na naszych stołach, zwłaszcza w okresie jesiennym.
0

Jak wybrać dojrzały owoc?

Egzotyczne owoce na sklepowych półkach już od dawna nas nie zaskakują.

Szerokie możliwości, które stwarza wciąż rozwijający się transport, przekraczają kolejne bariery dostępu do produktów z nawet najodleglejszych zakątków świata.

Kiedy jednak postanowimy wykorzystać sklepowe znalezisko w naszych kulinarnych podbojach, ale nie wiemy, w jaki sposób wybrać odpowiedni owoc, a następnie go przygotować – pojawia się problem.

Postaramy podzielić się z Wami naszą wiedzą i podpowiemy, jak sobie z nim poradzić!
0

Witamy na blogu PARTY

Z myślą o naszych klientach, postanowiliśmy stworzyć bloga, na którym będziemy mogli dzielić się z Wami naszymi spostrzeżeniami i ciekawostkami ze świata cateringu. Znajdziecie tu ciekawe przepisy, porady, będziemy starali się przybliżyć Wam wciąż tajemniczy świat cateringu...
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa