Letnie Grillowanie

W okresie letnim nie ma nic lepszego, jak posiłek na świeżym powietrzu.
Największą popularnością cieszy się grillowanie.
Podpowiemy Wam w jaki sposób przygotować smaczne, a zarazem bezpieczne dania z grilla !

 

Przyrządzanie potraw na grillu jest proste,  jednak wymaga znajomości kilku ważnych zasad:

– Przed każdym grillowaniem należy sprawdzić czystość rusztu, resztki tłuszczu lub potraw pozostawione na ruszcie, w wyniku spalania są bardzo szkodliwe.

– Bezpośrednio na ruszcie można grillować wyłącznie produkty nie wymagające długiej obróbki: głównie warzywa, owoce, ew. pieczywo, jeśli pozwala na to ich struktura.

-Mięsa tłuste najlepiej grillować na aluminiowych tackach, które chronią przed skapującym bezpośrednio do ognia tłuszczem, a co za tym idzie chronią przed powstawaniem szkodliwych związków chemicznych.

– Do grillowania należy używać wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych. Dokładanie do paleniska zadrukowanego papieru, kartonów, lakierowanych deser, drewna drzew iglastych  itp. może nie tylko zmieniać smak potraw, ale i powodować powstanie szkodliwych substancji.

– Najlepiej, jeśli  warzywa lub mięso przed położeniem na ruszt mają temperaturę pokojową. Przed pieczeniem warto marynować mięso 2-3 godziny, żeby skruszało. Marynatą może być olej z przyprawami, zwłaszcza takimi, które ułatwią trawienie (majeranek, tymianek, czosnek, rozmaryn, bazylia, pietruszka itp.)

Stosując się do tych kilku prostych zasad można cieszyć się pysznymi daniami z grilla.

Jeśli jednak nie jesteście przekonani o tym czy robicie to dobrze, zapraszamy do skorzystania z naszej oferty na kompleksową organizację grilla lub pikników 🙂

 

 

 

Komentarze

Podobne wpisy

0

Wielkanocne dekoracje

Przed nami Święta Wielkanocne.

Jednym z istotnych elementów każdych Świąt oprócz rodzinnej atmosfery oraz smacznego jedzenia są świąteczne dekoracje.
Co więcej nie trzeba wcale tracić wiele czasu, aby zaskoczyć swoich Gości pięknie zastawionym stołem.

Podpowiemy Wam jak w łatwy i szybki sposób przygotować świąteczne ozdoby...
0

Przepisy: Grillowany filet z sandacza z trawą cytrynową

W lecie warto wybierać dania lekkostrawne i możliwie jak najbardziej pożywne. W tym okresie świetnym rozwiązaniem są ryby! My polecamy sandacza z trawą cytrynową i pieczonymi ziemniaczkami.
0

Pomysłowe ozdoby choinkowe

Nim się obejrzeliśmy, a kolejne Święta depczą nam po piętach... Rok temu staraliśmy się podpowiedzieć Wam, jak w łatwy sposób udekorować Wigilijny stół. Tym razem pod lupę weźmiemy choinkę!
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki, Bankiety, Catering Warszawa