Letnie Grillowanie

W okresie letnim nie ma nic lepszego, jak posiłek na świeżym powietrzu.
Największą popularnością cieszy się grillowanie.
Podpowiemy Wam w jaki sposób przygotować smaczne, a zarazem bezpieczne dania z grilla !

 

Przyrządzanie potraw na grillu jest proste,  jednak wymaga znajomości kilku ważnych zasad:

– Przed każdym grillowaniem należy sprawdzić czystość rusztu, resztki tłuszczu lub potraw pozostawione na ruszcie, w wyniku spalania są bardzo szkodliwe.

– Bezpośrednio na ruszcie można grillować wyłącznie produkty nie wymagające długiej obróbki: głównie warzywa, owoce, ew. pieczywo, jeśli pozwala na to ich struktura.

-Mięsa tłuste najlepiej grillować na aluminiowych tackach, które chronią przed skapującym bezpośrednio do ognia tłuszczem, a co za tym idzie chronią przed powstawaniem szkodliwych związków chemicznych.

– Do grillowania należy używać wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych. Dokładanie do paleniska zadrukowanego papieru, kartonów, lakierowanych deser, drewna drzew iglastych  itp. może nie tylko zmieniać smak potraw, ale i powodować powstanie szkodliwych substancji.

– Najlepiej, jeśli  warzywa lub mięso przed położeniem na ruszt mają temperaturę pokojową. Przed pieczeniem warto marynować mięso 2-3 godziny, żeby skruszało. Marynatą może być olej z przyprawami, zwłaszcza takimi, które ułatwią trawienie (majeranek, tymianek, czosnek, rozmaryn, bazylia, pietruszka itp.)

Stosując się do tych kilku prostych zasad można cieszyć się pysznymi daniami z grilla.

Jeśli jednak nie jesteście przekonani o tym czy robicie to dobrze, zapraszamy do skorzystania z naszej oferty na kompleksową organizację grilla lub pikników 🙂

 

 

 

Komentarze

Podobne wpisy

0

Zakochaj się w kaszy na jesień…

Polska złota jesień jest idealnym okresem, aby do swojej diety wprowadzić coś nowego. Powoli żegnamy się z obfitością kolorowych i orzeźwiających owoców i warzyw, ustępując miejsca produktom o stonowanych, ciepłych barwach i rozgrzewających właściwościach… Jesień to też czas, kiedy zmienia się technika przygotowania posiłków. Ograniczamy spożycie produktów surowych na rzecz gotowanych. A ponieważ zależy nam zarówno na smaku, ale także na wartościach odżywczych, warto w tym czasie zwrócić uwagę na wciąż niedoceniane KASZE. Według badania zrealizowanego przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku. Kasza spożywana jest średnio 2-3 razy w miesiącu (to bardzo rzadko ! :( )
0

Dekoracje świątecznego stołu

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Niedługo zasiądziemy przy suto zastawionym Wigilijnym stole, który dzięki odpowiedniej dekoracji może zyskać dużo uroku.
0

Przepisy: deser chia z truskawkami

Ponieważ lato to idealny okres na świeże, soczyste truskawki, mamy propozycje smacznego deseru pełnego substancji odżywczych.
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa