Produkty sezonowe receptą na zdrowie

Przed nami lato… To idealny czas, aby naładować witaminowe akumulatory na resztę roku!

Sposób na to jest prosty – produkty sezonowe!

W okresie letnim zmiana diety nie jest trudnym zadaniem. Wysoka temperatura obniża apetyt, zwiększając zapotrzebowanie na produkty mniej kaloryczne i zawierające dużo wody.

Z pomocą przychodzi sezon na świeże warzywa i kolorowe, soczyste owoce.

Pojęcie sezonowości odnosi się do produktów, których okres przydatności do spożycia oraz okres naturalnej dostępności jest stosunkowo krótki. Przy czym są one najbardziej zasobne w składniki odżywcze, budulcowe oraz energetyczne (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W lecie dostęp do sezonowych owoców i warzyw jest bardzo łatwy. Uliczne stragany i małe sklepiki wprost uginają się pod bogactwem krajowych produktów. Ważne jest, aby wybierać te od lokalnych dostawców, które dojrzały w czasie naturalnej wegetacji, bez dodatkowej ingerencji człowieka. Warzywa i owoce importowane, sprzedawane w dużych sieciowych sklepach, ze względu na dłuższy czas transportu oraz niekiedy nieodpowiednie warunki przechowywania mogą tracić wiele cennych składników. Są również dostępne przez cały rok, w przeciwieństwie do sezonowych produktów, będących w sprzedaży jedynie przez kilka miesięcy.

W maju i czerwcu królują zielone warzywa, takie jak szparagi, świeży szpinak, sałata, brokuły. W wiosennym jadłospisie nie powinno wtedy zabraknąć również marchwi, kalafiora, botwiny i rabarbaru. W lipcu i sierpniu w ofercie dominują zwłaszcza owoce: truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, śliwki, morele. To również świetny czas na dania i sałatki z cukinii, kukurydzy, fasolki szparagowej lub pomidorów.

Przy odrobinie wyobraźni z produktów sezonowych można przyrządzić smaczne i zdrowe dania, a duża różnorodność składników niezwykle ubogaca codzienne menu.

Poniżej przedstawiamy schemat, który pomoże Wam w wyborze najlepszych produktów każdego miesiąca

(*zaczerpnięty z: http://produkty-tradycyjne.pl/kalendarz).

kalendarz-sezonowosci

A dla tych, którzy mają ochotę na coś zdrowego, ale nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków polecamy ofertę Agencji Cateringowej Party. Nasze menu tworzone jest w oparciu o sezonowe produkty od lokalnych dostawców, dzięki czemu bez większego wysiłku, nie umknie Wam żaden godny uwagi przysmak 🙂

Komentarze

Podobne wpisy

0

Wielkanocne dekoracje

Przed nami Święta Wielkanocne.

Jednym z istotnych elementów każdych Świąt oprócz rodzinnej atmosfery oraz smacznego jedzenia są świąteczne dekoracje.
Co więcej nie trzeba wcale tracić wiele czasu, aby zaskoczyć swoich Gości pięknie zastawionym stołem.

Podpowiemy Wam jak w łatwy i szybki sposób przygotować świąteczne ozdoby...
0

Letnie Grillowanie

W okresie letnim nie ma nic lepszego, jak posiłek na świeżym powietrzu.
Największą popularnością cieszy się grillowanie.
Podpowiemy Wam w jaki sposób przygotować smaczne, a zarazem bezpieczne dania z grilla !
0

Przepis Szefa Kuchni – Marynowane kurki

Pieprznik jadalny, potocznie kurki, to grzyby często spotykane w polskich lasach. Ich charakterystyczny wygląd sprawia, że trudno je pomylić z innymi gatunkami grzybów, są więc popularnym produktem obecnym na naszych stołach, zwłaszcza w okresie jesiennym.
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa