Halloweenowe ciasteczka by PARTY :)

Mamy dla Was niespodziankę z okazji zbliżającego się Halloween. Być może planujecie spotkanie z rodziną lub znajomymi i macie ochotę zaskoczyć ich niecodziennym deserem? Przedstawiamy przepis na pyszne korzenne ciasteczka Halloweenowe :)

Składniki na ciasteczka:
– 200 g mąki pszennej tortowej
– 120 g margaryny
– 100 g cukru pudru
– 2 żółtka jaja
– 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na lukier:
– 3 łyżki soku z cytryny
– 200 g cukru pudru

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i margarynę. Siekamy nożem, aż do powstania małych grudek obtoczonych mąką. Szybko zagniatamy do powstania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, aż do całkowitego schłodzenia.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180 o C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok. 6 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-15 min.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ciasteczka całkowicie ostygną
Uwaga: Ciepłe ciasteczka bardzo łatwo się kruszą !
Dekorację ciasteczek warto zaplanować na kolejny dzień, aby mogły dobrze odparować. W przeciwnym wypadku lukier może spłynąć z ciasteczek.
Lukier uzyskujemy przed dodanie do soku z cytryny cukru pudru oraz energiczne ucieranie. Najlepiej jest wykonywać tą czynność za pomocą drewnianej łyżki. Lukier powinien spływać z łyżki, jeśli jest zbyt gęsty należy dodać odrobinę ciepłej wody lub większą ilość soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasteczka dekorujemy warstwą lukru i czekamy aż dokładnie wyschnie. Następnie możemy ponieść wodzę fantazji i dekorować ciasteczka kolejną warstwą.
Aby zmienić kolor lukru możemy dodać do cukru pudru sok z aronii lub jagód i dalej postępować tak jak w przypadku soku z cytryny.

Komentarze

Podobne wpisy

0

Zakochaj się w kaszy na jesień…

Polska złota jesień jest idealnym okresem, aby do swojej diety wprowadzić coś nowego. Powoli żegnamy się z obfitością kolorowych i orzeźwiających owoców i warzyw, ustępując miejsca produktom o stonowanych, ciepłych barwach i rozgrzewających właściwościach… Jesień to też czas, kiedy zmienia się technika przygotowania posiłków. Ograniczamy spożycie produktów surowych na rzecz gotowanych. A ponieważ zależy nam zarówno na smaku, ale także na wartościach odżywczych, warto w tym czasie zwrócić uwagę na wciąż niedoceniane KASZE. Według badania zrealizowanego przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku. Kasza spożywana jest średnio 2-3 razy w miesiącu (to bardzo rzadko ! :( )
0

Suflet waniliowy – na jesienna osłodę

Kiedy za oknem kapryśna jesienna pogoda, warto poprawić sobie humor jakimś smakowitym deserem :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni, podrzucamy wam przepis na pyszny waniliowy suflet.
0

Przepisy: ciasto imbirowo-marchewkowe

Kolejna edycja kącika kulinarnego na 2017 rok :) Na początek pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem imbiru. W wersji bezglutenowej!
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki Warszawa, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa