Halloweenowe ciasteczka by PARTY :)

Mamy dla Was niespodziankę z okazji zbliżającego się Halloween. Być może planujecie spotkanie z rodziną lub znajomymi i macie ochotę zaskoczyć ich niecodziennym deserem? Przedstawiamy przepis na pyszne korzenne ciasteczka Halloweenowe :)

Składniki na ciasteczka:
– 200 g mąki pszennej tortowej
– 120 g margaryny
– 100 g cukru pudru
– 2 żółtka jaja
– 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na lukier:
– 3 łyżki soku z cytryny
– 200 g cukru pudru

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i margarynę. Siekamy nożem, aż do powstania małych grudek obtoczonych mąką. Szybko zagniatamy do powstania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę, aż do całkowitego schłodzenia.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180 o C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm i wykrawamy z niego kółka o średnicy ok. 6 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-15 min.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ciasteczka całkowicie ostygną
Uwaga: Ciepłe ciasteczka bardzo łatwo się kruszą !
Dekorację ciasteczek warto zaplanować na kolejny dzień, aby mogły dobrze odparować. W przeciwnym wypadku lukier może spłynąć z ciasteczek.
Lukier uzyskujemy przed dodanie do soku z cytryny cukru pudru oraz energiczne ucieranie. Najlepiej jest wykonywać tą czynność za pomocą drewnianej łyżki. Lukier powinien spływać z łyżki, jeśli jest zbyt gęsty należy dodać odrobinę ciepłej wody lub większą ilość soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasteczka dekorujemy warstwą lukru i czekamy aż dokładnie wyschnie. Następnie możemy ponieść wodzę fantazji i dekorować ciasteczka kolejną warstwą.
Aby zmienić kolor lukru możemy dodać do cukru pudru sok z aronii lub jagód i dalej postępować tak jak w przypadku soku z cytryny.

Komentarze

Podobne wpisy

0

Koktajl Party – atrakcyjne, proste i nowoczesne

Przyjęcia to najlepsza okazja do nawiązywania i podtrzymywania kontaktów, do wymiany poglądów i doświadczeń, a przy tym – do spędzenia miło czasu. Organizacja nawet małego przyjęcia wiąże się z szeregiem przygotowań, jednak szybko rozwijający się rynek gastronomiczny, w tym usługi cateringowe, w znacznym stopniu ułatwiają to zadanie.
0

Zdrowe odżywianie we współczesnych czasach

Na pierwszy ogień ruszymy z tematem dość drażliwym, ale niezwykle ważnym … czyli jak nie zwariować we współczesnym świecie zdrowego odżywiania…
0

Jak wybrać dojrzały owoc?

Egzotyczne owoce na sklepowych półkach już od dawna nas nie zaskakują.

Szerokie możliwości, które stwarza wciąż rozwijający się transport, przekraczają kolejne bariery dostępu do produktów z nawet najodleglejszych zakątków świata.

Kiedy jednak postanowimy wykorzystać sklepowe znalezisko w naszych kulinarnych podbojach, ale nie wiemy, w jaki sposób wybrać odpowiedni owoc, a następnie go przygotować – pojawia się problem.

Postaramy podzielić się z Wami naszą wiedzą i podpowiemy, jak sobie z nim poradzić!
(C) 2018 Agencja Cateringowa Party. Kanapki, Bankiety, Catering Warszawa, Torty okazjonalne Warszawa